poniedziałek, 27 stycznia 2014

Rafaello (przepis )

Cześć kochani :) Dzisiaj z samego poniedziałku mam dla was post z przepisem na placucha o nazwie Rafaello .Pewnie już nie jedna z was robiła tego słodkiego kusiciela i wiem ze jest kilka przepisów ,jeżeli macie jakiś inny niż mój piszcie w komentarzach z chęcią przetestuję coś nowego ;)


Składniki
Ciasto biszkopt
  • 5 jaj
  • 1/2 szkl cukru
  • cukier waniliowy
  • 1/3 szkl mąki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • biszkoptu długie

Masy

  • masa krówkowa gotowa (można też zrobić samemu jeżeli ktoś woli )
  • śmietana 30% 2 x
  • migdały 500 g
  • wiórka kokosowe
  • śnieżka
  • szkl ajerkoniaku
Pieczemy biszkopta ,po ostygnięciu ,smarujemy naszego biszkopta cienką warstwą masy krówkowej











Na posmarowanej warstwie układamy długie biszkopty












Na ułożone biszkopty  nakładamy kolejną warstwę masy krówkowej












Szykujemy mase na wierzch placka.Do wysokiego naczynia wlewamy 2 rzadkie śmietany 30 %,ubijamy .Kiedy śmietana będzie już ubita dolewamy powoli szkl ajerkoniaku ,i teraz uwaga jeżeli wasza śmietana zrobi się za rzadka dodajemy śnieżkę wedle uznania ;) Następnie do gotowej masy dodajemy migdały i mieszamy






Masę wylewamy na górną warstwę naszego placka zakrywamy biszkopty i masę krówkową












Posypujemy wiórkami kokosowymi i to wszystko














Placek nie jest trudny i nie wymaga dużo pracy przepis na wymiary blaszki 25 x 37 (duża blacha )
Od razu mówię ze bardzo słodki ale dzięki dodatku alkoholu zmniejsza tą słodycz ,oczywiście alkoholu tez można dodac wedle swojego uznania ,mniej lub więcej ;)



Smacznego ;)





1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...